Buro Klink

  /  Dyslexie   /  Kinderboekenweek – informatie en tips voor ouders
Kinderboekenweek ouders tips orthopedagoog utrecht

Kinderboekenweek – informatie en tips voor ouders

Als je schoolgaande kinderen hebt, heb je er vast wel eens van gehoord: de Kinderboekenweek. Jaarlijks vindt de Kinderboekenweek plaats en vooral op basisscholen wordt hier veel aandacht aan besteed. De week is gevuld met veel leuke activiteiten. Als ouders van schoolgaande kinderen is het ook leuk om hier thuis aandacht aan te besteden. Bovendien is lezen belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen.

Wat is de Kinderboekenweek?

De Kinderboekenweek is een periode van 10 dagen die rond eind september, begin oktober jaarlijks terugkeert om lezen onder de aandacht te brengen. De Kinderboekenweek bestaat al sinds 1955 en wordt georganiseerd door de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Op basisscholen, de opvang, in bibliotheken en boekwinkels wordt doorgaans veel aandacht besteed aan deze week. Het is een week voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. 

Thema en Kinderen voor Kinderen

Dit jaar wordt de Kinderboekenweek van 5 tot en met 16 oktober georganiseerd. Er is jaarlijks een thema. Het thema van dit jaar is ‘Gi-ga-groen’ en gaat over alles wat de natuur te bieden heeft. Sinds 2012 brengt Kinderen voor kinderen een themalied uit voor de Kinderboekenweek. Op sommige scholen wordt de Kinderboekenweek feestelijk geopend met dit lied. Beluister en bekijk het lied van Kinderen voor kinderen hieronder.

Kinderboekengeschenk

Ook is er natuurlijk het Kinderboekengeschenk dat je ontvangt bij aanschaf van tenminste €12,50 aan kinderboeken in een boekenwinkel of online. Dit jaar wordt deze voor het eerst door niet-Nederlandse auteurs geschreven, namelijk door de Australiërs Andy Griffiths en Terry Denton, beter bekend als de schrijvers van de populaire kinderboekenserie De waanzinnige boomhut. Vanaf 1983 zijn er ook prentenboekgeschenken voor kinderen tot en met 6 jaar. Dit jaar is het prentenboek van de Kinderboekenweek Egalus van illustrator Marije Tolman. 

Activiteiten 

Tijdens de Kinderboekenweek worden door het hele land activiteiten georganiseerd. Op de avond voordat de Kinderboekenweek van start gaat, vindt het Kinderboekenbal plaats. Tijdens dit feest worden de Griffels uitgereikt voor het best geschreven Nederlandse kinderboek. Ook worden de Gouden en Zilveren Penselen uitgeloofd voor het best geïllustreerde Nederlandse kinderboek. 

Op scholen staat het thema van de Kinderboekenweek centraal en worden soms vaders, moeders, grootouders, maar soms ook bekende Nederlanders of auteurs uitgenodigd om op school voor te lezen. Ben je benieuwd wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd? Kijk dan eens op de website van de bibliotheek of de plaatselijke boekwinkel. Bekijk hier het programma voor de bibliotheek in Utrecht.

Thuis aan de slag met de Kinderboekenweek

Het internet staat vol met ideeën en lespakketten voor op school, maar het is ook leuk om tijdens deze week het lezen thuis onder de aandacht te brengen. Lezen is namelijk belangrijk voor het verbeteren van de leesvaardigheid en de algehele taalontwikkeling, zoals het vergroten van de woordenschat. 

  • Breng een bezoek aan de bibliotheek. Gedurende de Kinderboekenweek zijn er tal van activiteiten. Zo wordt er voorgelezen, zijn er speurtochten en voorstellingen. Voor leden is er een gereduceerd tarief, sommige activiteiten zijn gratis.
  • Trakteer je kind op een boek uit de boekenwinkel. Bij een aankoop van tenminste €12,50 euro, ontvang je bij boekenwinkels en online gratis het Kinderboekenweekgeschenk. 
  • Moeite met het kiezen van een leuk kinderboek? Op de website www.kinderboeken.nl worden tal van tips gegeven. Bij Buro Klink doen de stripboeken en toneelleesboeken van Zwijsen het altijd erg goed.
  • Kies thuis een leuk boek uit waar deze week uit wordt voorgelezen. Laat iedere dag een ander gezinslid (in hoeverre mogelijk) een stukje voorlezen en praat na afloop kort met elkaar na.
  • Stimuleer het lezen met een leeshappertje ter bevordering van het leesplezier. Op internet staan nog tal van leuke (dobbel)spelletjes, leesladders of leesbingo’s om het lezen thuis te stimuleren en leuk te maken. 

Heb je vragen over het lezen of vermoed je dyslexie bij jouw kind? Neem dan contact met mij op. 

Manon is orthopedagoog bij Buro Klink en is gevestigd in Utrecht. Manon srcset=> orthopedagoog Utrecht & Woerden”>