Buro Klink

  /  Dyslexie   /  Voorkom een zomerdip! 7 tips om te lezen in de vakantie zodat de lesstof niet wegzakt
Voorkom een zomerdop - orthopedagoog Utrecht dyslexie

Voorkom een zomerdip! 7 tips om te lezen in de vakantie zodat de lesstof niet wegzakt

Wanneer kinderen in de 6 weken dat zij zomervakantie hebben niet of nauwelijks lezen, kunnen zij achteruitgaan in hun leesontwikkeling. Om dat te voorkomen is het belangrijk om ook in de zomervakantie te blijven lezen. Vooral voor kinderen met dyslexie is het van belang het lezen niet volledig te stoppen. Zeker wanneer er voor de vakantie veel tijd en energie is gestoken in de leesontwikkeling, zoals bij dyslexiebehandeling of remedial teaching, zou het enorm zonde zijn wanneer dit allemaal voor niks is geweest. Kinderen moeten in de zomervakantie uiteraard van hun vakantie genieten en met de juiste aanpak houd je het lezen leuk. Hier 7 tips om het lezen in de vakantie leuk te houden:

1. Ga naar de bibliotheek

In de zomervakantie mag je meer boeken meenemen dan normaal en ook langer lenen. Geen stress dus om de boeken na de vakantie weer op tijd te retourneren. Kies voor leuke boeken met humor, zoals moppenboeken of toneelleesboeken die je samen leest. Boekenseries spreken ook vaak aan, zoals Geronimo Stilton, Hoe overleef ik…, De gorgels, De boomhut met 13 verdiepingen, etc. Deze zorgen ervoor dat kinderen langer blijven lezen. Of geef een boek cadeau, leuk als vakantiepresentje. Heeft je kind geen abonnement bij de bibliotheek? Kinderen tot en met 17 jaar worden gratis lid. Als volwassene kan je een zomerabonnement nemen voor 2 maanden. Kijk op de website van de bibliotheek voor meer informatie.

2. Download de online Bibliotheek-app

Geen zin om met boeken te slepen? Download de online Bibliotheek-app. Met deze app kunnen leden van de bibliotheek kiezen uit duizenden e-books en 5.000 luisterboeken voor jong en oud. Heeft je kind nog geen abonnement bij de bibliotheek? Kinderen tot en met 17 jaar worden gratis lid.

Voorkom een zomerdop - orthopedagoog Utrecht dyslexie

3. Neem stripboeken of tijdschriften mee

De Donald Duck, De Katrien, De Kidsweek, Quest Junior , Suske & Wiske of Astrix & Obelix. Het zijn voorbeelden van tijdschriften en stripboeken die kinderen vaak aanspreken. Bij stripverhalen zorgt de combinatie van plaatjes en tekst ervoor dat nieuwe woorden makkelijk te begrijpen zijn. Daarmee wordt het lezen makkelijker en het vergoot tegelijk de woordenschat van kinderen. Er zijn in de zomer ook veel zomerboeken te koop bij o.a. de boekenhandel, zoals de Ducklexie, VI Kids, Wild van Freek, Penny, etc. Zijn deze stripboeken of tijdschriften nog wat te moeilijk, omdat je kind dyslexie heeft en er te veel tekst is? Kies dan voor de Ducklexie. Vorige maand verscheen er weer een nieuwe editie van de Ducklexie. Ik schreef er eerder een artikel over. 

4. Doe leuke taalspelletjes op de iPad

De iPad is bijna niet meer weg te denken in een kinderleven. En wat fijn dat deze ook educatief ingezet kan worden! Denk daarbij aan apps zoals Pelle Puzzelt, Pelle Flitst, Letterschool, Letters Flitsen, Letterprins, Letterlegger, Kees Komma en de boekenbende, Letterblob, etc. Vaak kunnen kinderen dan ook even zelfstandig aan de slag.

5. Speel Leesbingo

Om het lezen in de zomervakantie te stimuleren heb ik een Leesbingo-kaart gemaakt. Met leesbingo kunnen kinderen op verschillende, leuke manieren, tijden en plekken lezen. Na elke leesactiviteit mag er een vakje afgevinkt worden, totdat alle vakjes vol zijn. Misschien leuk om een beloning met je kind af te spreken, wanneer de kaart vol is!

6. Lees voor! 

(Voor)lezen is belangrijk voor de algehele taalontwikkeling, zoals het vergroten van de woordenschat. Ook al vind je kind zelf lezen misschien niet leuk, door voorlezen geniet je kind toch van een verhaal en het is ook nog eens een gezellig moment samen!
Het voorlezen kan ook door voorleessoftware gedaan worden, met bijvoorbeeld de Vakantiebieb app.

7. Lees samen met je kind (reis)folders

Verken samen al lezend de omgeving van jullie vakantiebestemming. Neem bij informatiecentra folders mee over de omgeving van de vakantiebestemming of neem een reisgids mee waar samen in gelezen kan worden. Bijvoorbeeld van een dierenpark, zwembad, pretpark, museum, etc.

En lees zelf ook! Zien lezen, doet lezen. Laat je kind zien dat lezen leuk is en plezier geeft. 

Heb je vragen over het lezen of vermoed je dyslexie bij jouw kind? Neem dan contact met mij op.

Ik wens iedereen een fijne zomervakantie en natuurlijk veel leesplezier!