Buro Klink

  /  Dyscalculie   /  Meer aandacht voor dyscalculie
Dyscalculie gevolgen faalangst Utrecht Woerden

Meer aandacht voor dyscalculie

Marit zit in 6 VWO en maakt als profielwerkstuk een documentaire over dyscalculie. Ze vindt dat er te weinig begrip over deze stoornis bestaat en hoopt op deze manier meer mensen te informeren. 

Gevolgen van dyscalculie

Donderdag 5 december 2019 was Marit op Radio 1 te gast. Naast Anniek Vaessen, dyscalculie deskundige, is Noortje Velthuizen aan het woord in de uitzending van Patrick Lodiers in het programma De Nieuws BV. Ook zij heeft dyscalculie. Noortje vertelt hoe het voor iemand is om deze stoornis te hebben en dat ze er nog (bijna) dagelijks tegenaan loopt. Niet alleen op school is het hebben van dyscalculie lastig. Klokkijken, reizen met het openbaar vervoer en boodschappen doen; het zijn voor vele normale dagelijkse handelingen, maar voor mensen met dyscalculie dingen waar zij vanwege hun stoornis tegenaan lopen. Soms kom je bijvoorbeeld een uur te vroeg op een afspraak.

Faalangst en dyscalculie

Ook vertellen Noortje en Marit wat de consequentie is van het (te) laat signaleren van deze stoornis. Dyscalculie geeft vaak het gevoel dat je dom bent. Zeker wanneer men helemaal niet weet en begrijpt waarom het rekenen niet lukt. Dyscalculie gaat vaak samen met faalangst. Terwijl de rest van de kinderen sommen maken, lukt het jou keer op keer niet. Hierdoor ontstaat vaak faalangst. De angst van het falen is bij dyscalculie reëel. Positief is, geven Noortje en Marit aan, dat ze vanwege hun stoornis, harder moesten werken voor het rekenen dan andere kinderen, waardoor ze doorzettingsvermogen hebben ontwikkeld.

Marit maakt de documentaire Vijf plus acht om dyscalculie meer onder de aandacht te brengen. Er valt nog veel winst te behalen in het signaleren, aanpakken en behandelen van dyscalculie. Hoe fijn zou het zijn, wanneer onderzoek en behandeling naar dyscalculie vergoed zou worden, zoals bij dyslexie wel het geval is.

Mooi dat Marit op deze manier dyscalculie weer eens onder de aandacht brengt! Bekijk hier het radiofragment en hier de documentaire Vijf plus acht van Marit. 

Vragen over dyscalculie? Neem vrijblijvend contact met mij op.